Verhalen

Steeds meer dorpen in Duitsland stappen over op bio-energie

In 2011 namen de dorpsbewoners van Wallen de energieverzorging in eigen hand .Het Duitse dorp Wallen was daarmee het eerste Duitse dorp dat een bio-energiedorp werd. 

Het dorp kent 500 inwoners. In 2010 ontstond het idee en heeft ieder huishouden € 2.500,- in de coöperatie gestort. Er was ongeveer vijf kilometer aan warmteleiding nodig om meer dan 90% van de huizen aan te sluiten. Het warmtenet wordt gevoed met een 850 kW Heizomat bioketel geleverd door Döpik. De warmte wordt voor een groot deel met houtsnippers gemaakt en voor een kleiner deel met biogas.

De opslag van houtsnippers in Wallen

Het dorp Wallen krijgt regelmatig bezoekers uit België en Nederland over de vloer. Het blijkt dat de snelle realisatie in Wallen niet automatisch te kopiëren is. Wallen kende vanaf het begin o.a. een hoge deelnamegraad, mensen met technische kennis èn autoriteit en een gunstig bedrijfsklimaat. 

Bioketel van Döpik in Wallen

De bioketel in Wallen

Na Wallen zijn er in Duitsland nog meer dorpen overgegaan op bio-energie, zoals MengsbergWillebadessenNeustrelitz en Ascha. Er bestaat een lijst met 160 dorpen en er is zelfs een prijsvraag in het leven geroepen voor Duitse dorpen die overgaan op bio-energie.

Meer informatie over de bioketel in Wallen kunt u opvragen bij Döpik (men spreekt Nederlands). Telefoon: +49 2563 936330 of e-mail

Wij raden u aan om een bezoek te brengen aan Wallen of een van de andere Duitse energiedorpen!

Wilt u meer weten over dit project?

Neem contact op met het NBKL-lid Döpik Energietechnik