De voordelen van biomassa

De voordelen van biomassa

Wat zijn de voordelen van verwarmen met biomassa?

U bespaart 35 tot 100 procent op uw brandstofkosten
Afhankelijk van of u beschikking heeft over eigen brandstof (zoals Gemeentes met groenvoorzieningen, houtzagerijen met restafval, landhuizen met een stuk bos) of dat u brandstof in moet kopen, bespaart u minimaal 35 procent tot maximaal 100 procent op uw brandstofkosten.

Het is goed voor de toekomst van onze planeet; u stookt CO2 neutraal
Bij de verbranding van hout wordt er net zoveel CO2 uitgestoten als een boom tijdens zijn groeiproces uit de atmosfeer opneemt. Daarom is verwarmen met hout CO2-neutraal. Met de keuze voor verwarmen met biomassa, kiest u dus tegelijkertijd voor klimaatbeheersing.

U bent niet langer afhankelijk van (stijgende) gasprijzen
Aardgas wordt steeds schaarser en daarmee duurder. De prijs van hout ligt veel lager, is redelijk stabiel en stijgt minder hard.

Biomassa raakt niet op, fossiele brandstoffen wel
Fossiele brandstoffen raken langzaam op; het duurt miljoenen jaren voor aardgas en olie ontstaan. Bomen daarentegen zijn ieder moment te planten en een paar jaar later al geschikt als brandstof. Dat geldt zeker voor snelgroeiende bomen als populieren of wilgen. Bovendien komt er een constante stroom biomassa vrij in de vorm van snoeihout en restafval uit de houtindustrie.

Het is altijd beschikbaar (in tegenstelling tot energie uit wind en zon)
Biomassa is constant beschikbaar, in tegenstelling tot de zon die niet altijd schijnt en de wind die niet altijd waait.

Het is goed voor de lokale economie
Wanneer bijvoorbeeld een gemeente kiest voor verwarmen met biomassa, dan levert dat lokaal extra werk op. Het groeien, snoeien, verwerken en leveren van biomassa gebeurt doorgaans in eigen land, regio of woonplaats. In tegenstelling tot zonnepanelen die bijvoorbeeld in China worden geproduceerd of olie die wordt geleverd vanuit Arabische landen.

Bioketels zijn technisch ver ontwikkeld; u heeft er nauwelijks omkijken naar
Verwarmen met biomassa is tegenwoordig eenvoudig. Installaties, zowel voor fabrieken, kantoren als huishoudens zijn ver doorontwikkeld. Bij regelmatig onderhoud en keuze van een brandstof die bij de ketel past kan de ketel zonder problemen en zonder veel aandacht vele uren draaien.