Verhalen

Prettige energierekening voor fam. De Boer

De Familie De Boer heeft haar duurzame wens tot uiting laten komen in een bijzonder fraai en goed gebouwd huis, een uitzonderlijke isolatieschaal en een goed uitgedacht energiesysteem. Dat brengt deze familie een prettige energierekening. De woning is ongeveer 1500 m3 groot en vrijstaand.

Deze ÖkoFEN Smart_e, met een tapwaterstation van 40 liter per minuut, voorziet alle bewoners (ook puberende dochters!) in een riante douche ervaring. De condenserende werking van de ketel zorgt bij deze woning met LT (lage temperaturen) verwarming voor een uitzonderlijk hoog rendement. Een gemiddelde schoorsteentemperatuur van 35 graden is het gevolg. Hierdoor zijn deze pelletketels doorgaans 20% zuiniger dan ketels die niet mogen condenseren.

De Microgen stirlingmotor welke in de ketel is weggebouwd voorziet dit woonhuis van een groene en energie neutrale stroomopwekking als gevolg van de verwarming en warm tapwater vraag. De Smart_e zal in deze opstelling vermoedelijk 1000 tot 1500 kWh stroom opwekken, als restproduct.

In de vrijstaande garage staat de zaksilo met verensysteem (ruimtebesparend) waarin 6 ton houtpellets zijn geblazen. Na 1 jaar is de zaksilo nog niet leeg. Vermoedelijk zal de zaksilo 1,3 jaar aan verwarmen herbergen. Met hoogwaardige EN plus A1 korrels kostte deze vulling € 1400,-. De silo kan eenvoudig opnieuw worden gevuld.

Wilt u meer weten over dit project?

Neem contact op met het NBKL-lid Bijvoet Energie