Verhalen

Bossche kastelen op groene warmte

Heesterburgh is één van de twee nieuwe kastelen die komen in de nieuwbouwwijk Haverleij, in het westen van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Het kasteel is ‘van gas los’, door een verwarming met een pelletketel in combinatie met een bodemwarmtepomp. De bioketel zorgt daarbij voor de verwarming van 22 appartementen.

De kastelen moeten uiterlijk in 2023 klaar zijn.

Net zoals bij de komst van de bestaande kastelen hebben BPD en Heijmans ook bij de nieuwe kastelen zo veel mogelijk aandacht voor natuurinclusief bouwen. De keuze voor gasloos bouwen leidt tot hogere bouwkosten, maar de technieken zijn er. Ze werken nu met een bodemwarmtepomp: vanuit 180 meter diepte onttrekken we warmte uit de bodem voor verwarming en warm water. In combinatie met de ventilatie en warmteterugwinning stijgen de bouwkosten tot zo’n 15.000 euro per woning.

“We zijn aan het kijken of we alle 57 huizen en 11 appartementen op één centrale kachel kunnen aansluiten”, laat Van Galen weten. “In een afgelegen weiland is het in mijn ogen een prima manier om zo’n stand-alone warmtenet aan te leggen.”

Wilt u meer weten over dit project?

Neem contact op met het NBKL-lid Atechpro