Verhalen

Stolpboerderij

 

 

In Noord-Holland wordt deze monumentale stolpboerderij duurzaam verwarmd door zonnepanelen in combinatie met een bioketel. De bewoners zijn eerst begonnen met het isoleren. In circa 10 weken tijd hebben zij de hele boel verbouwd en de begane grond goed geïsoleerd van binnenuit en de enkele beglazing vervangen voor HR++ glas. Ongeveer 2 jaar later hebben zij de verdieping ook geïsoleerd, zodat we door de gevel en het dak zo min mogelijk warmte verliezen.

Houtpelletketel

Tevreden bewoner

Tevreden bewoner

Er is een volautomatische houtpelletketel geplaatst, waaraan een grote bunker (flexilo) voor de kleine korreltjes is gekoppeld. Het systeem ‘vraagt’ als het ware zelf de korrels aan de bunker. Aan de kachel is bovendien een warmwatervat gekoppeld. In het dak zijn vacuüm-buiscollectoren geïntegreerd die zonlicht omzetten in heet water. In het dak liggen ook zonnepanelen die jaarlijks ongeveer 5.000 kWh stroom gaan opwekken.

Lastig aandachtspunt was het rieten dak. Van tevoren werd de maatvoering van de panelen en collectoren doorgegeven aan de rietdekker. Die heeft het daarmee mooi passend kunnen maken. 

Omdat inzage te hebben in de prestatie van de installaties, zijn ook alle systemen integraal gekoppeld via intelligente meet-en-regeltechniek. Via internet kan de bewoner zelf alles monitoren en zaken aanpassen als nodig. 

De aardgasaansluiting is al een tijdje ‘de deur uit’.

Wilt u meer weten over dit project?

Neem dan contact op met het NBKL-lid Bijvoet Energie