Verhalen

Haven van Rotterdam

De haven van Rotterdam is een van de grootste zeehavens ter wereld en de grootste diepwaterhaven in Europa. Bijna 500 miljoen ton goederen worden hier elk jaar behandeld. Voor de bedrijven zijn o.a. duurzaamheid en betrouwbaarheid een must om te kunnen concurreren. Hierom heeft het wereldwijd operationele havenbedrijf gekozen voor een biomassa ketel van Bio Energie op Maat. In het centrum van het project: twee HDG houtsnipperketels met een totale capaciteit van maar liefst 800 kW.

De twee houtsnipper ketels bieden rechtstreeks in het havencomplex de vereiste warmte om tijdelijk opgeslagen producten in de chemische industrie op temperatuur te houden. De opslag vereist een uiterst betrouwbaar warmte-aanbod omdat de goederen bij een te lage temperatuur uitharden en dus onbruikbaar worden. “Betrouwbaarheid, robuustheid en flexibiliteit” – was precies het profiel voor dit verzoek en daarmee de reden dat het bedrijf heeft gekozen voor de hoogwaardige producten die Bio Energie op Maat levert. Samen met onze partner HDG is het gelukt om een oplossing voor de unieke vereisten van dit havenbedrijf te bieden.

Verpakkingsmateriaal van hout wordt brandstof

De brandstof voor de houtsnippersketels wordt geproduceerd in de haven zelf. Onbehandeld verpakkingsmateriaal welke niet langer benodigd is, wordt lokaal verwerkt tot hoogwaardige houtsnippers. Deze doordachte manier is niet alleen kostenbesparend, maar de CO2-balans wordt hierdoor ook verder verbeterd. Samen met de vermeden fossiele brandstoffen en de enorme besparing op de energierekening betekent dit een win-winsituatie, zowel voor het havenbedrijf als voor het klimaat.

Er worden steeds meer HDG verwarmingssystemen in de havens van Rotterdam en Amsterdam gebruikt voor een breed scala aan doeleinden – van “klassieke” verwarming van magazijnen tot speciale taken zoals de warmtebehandeling van cacao bonen voor de bestrijding van plagen. Er zijn op dit moment al enkele tientalen systemen in gebruik.

Bio Energie op Maat is importeur van hoogwaardige verwarmingssystemen op hout van HDG & NBE. Onze productlijnen voorzien in een breed aanbod van 10kW tot 1000kW, ofwel vanaf de particuliere woning tot aan grote woon en bedrijfscomplexen.

http://www.bioenergieopmaat.nl/