Verhalen

Donker Schilderwerken

Piet Donker van Donker Schilderwerken wil graag concurrerend werken. De spuitruimte, die flink veel warmte vraagt, was de aanleiding om eens te kijken naar goedkopere brandstoffen. Op de Amaliabeurs 2012 liep Donker Atechpro tegen het lijf. Inmiddels is hij alweer een aantal jaar tevreden gebruiker van de KWB-ketel Easyfire 35 kW.

Geen werk aan

“Die biomassaketel was vooral mijn idee. Mijn vrouw vond het prima, maar had twee voorwaarden. Het moest financieel voordelig zijn en ze wilde er geen werk aan hebben. Ze wilde iets net zo eenvoudig in het gebruik als een gaskachel. Dat is gelukt met deze pelletketel. We hebben nu een thermostaat in huis van KWB, maar verder is er weinig veranderd. Drie keer per jaar wordt onze pelletvoorraad aangevuld, maar daar hoef ik niets aan te doen. Ik hoef zelfs niet thuis te zijn. Zolang ik maar zorg dat de auto’s weg zijn, zodat zij met de wagen bij het hok kunnen. De leverancier doet de slang eraan, blaast dat ding vol en ik heb er geen omkijken naar. Schoonmaken doet de kachel automatisch. Die ketel hobbelt gewoon rustig door. Alleen de asla moet ik eens per jaar legen. Maar die as is zo fijn, dat is poeder, er zit geen onverbrand hout bij. Die pellets branden helemaal op. Ik zit dus soms alleen een beetje naar het display en naar de metertjes te kijken, maar dat is liefhebberij.”

Dubbel winst

“Ik word deze maand voor de tweede keer opa. Die lucht die we hebben, daar moeten we zuinig op zijn. Voor ons zal het misschien nog wel meevallen als we zo doorgaan, maar ik zou het wel fijn vinden als dat ventje ook nog gewoon kan ademhalen. Al moet ik wel eerlijk zijn; als het me geld had gekost om CO2 neutraal te stoken, dan had ik het misschien niet gedaan. Maar nu levert het me geld op. Zo’n biomassaketel is dus dubbel winst; je bespaart en bent goed bezig voor het milieu.”

Feiten & cijfers

“In plaats van 9000 m3 gas verbruiken we nu zo’n 13 ton pellets per jaar. Dan kom je op een brandstofbesparing van ruim 2000 euro op jaarbasis. We hebben een soort opslagbunker waar 6 ton pellets in past. Die pellets worden daar drie keer per jaar door de leverancier ingeblazen. Via een zuigsysteem worden de pellets (6 mm) automatisch naar het voorraadvaatje gezogen bij de kachel. Vandaar draait de vijzel de pellets de kachel in. De ketel verwarmt de kantine, het kantoor, de spuitruimte, het woonhuis, een ruimte die wordt verhuurd, de jacuzzi en het tuinhuisje.”

Meer weten over dit project?

Neem contact op met het NBKL-lid Atechpro